Kalau Anda Minat Psikiatri, 5 Drama Korea Ini Anda Wajib Tengok!

loading...
Di sini, kami senaraikan top 5 drama Korea yang patut seorang doktor psikiatri lihat di masa lapang.

1. Kill Me , Heal Me (2015)


Drama berkaitan dengan Dissociative Identity Disorder di mana Cha Do Hyun ( lakonan Ji sung) mengalami masalah DID sejak kecil tanpa disedari oleh ahli keluarga disebabkan trauma semasa kecil. Do Hyun mempunyai 6 identiti yang berbeza. Sesuai tengok cerita ni kalau bosan. Nora bagi 5 bintang!!


2. Hyde, Jekyll and Me (2015)


Drama ini dilakonkan oleh Hyun Bin dan Han Ji-Min. Cerita ni memang best kalau nak fahamkan masalah “Multiple Personality Disorder”. Drama ni lebih kurang dengan Kill Me Heal Me tetapi cerita ni memang ketara nampak ‘split personality’ berlaku dimana siang menjalani hidup sebagai Go Seo Jin yang cerewet serta kurang bergaul dan malam sebagai Robin yang pandai melukis dan sangat sopan. Ada juga diselitkan tentang pakar yang melakukan hypnosis yang dilakonkan oleh Sung Joon.


3. It’s  Okay, That’s Love (2014)


Drama ni memang semuanya mengenai masalah mental/ psikiatri yang biasa berlaku dikalangan pesakit. Pakar psikiatri dalam drama ni pun ada masalah mentalnya yang tersendiri. Lakonan Jo In Sung, Go Hyo-Jin dan Lee Kwang Soo (ahli Running Man) menjadikan cerita ni best nak layan sebab ada masalah OCD (Obsessive Compulsive Disorder),  Anxiety Disorder, Tourette Syndrome dan Schizophrenic symptoms. Boleh layan drama ni bila bosan.


4. Flower Boys Next Door (2013)


Drama ni mengisahkan tentang seorang remaja : Go Dok-Mi (lakonan Park Shin-Hye) yang mempunyai masalah ‘Social Phobia’ yang teruk sehinggakan jiran satu apartment pun tak pernah tengok dia sangat. Layan je sebab pelakon pun comel-comel.


5. Protect The Boss (2011)


K-drama ni drama 4 tahun lepas tapi memang best sebab yang berlakon dalam cerita ni Kim JaeJoong.(Salah satu sebab layan drama ni). Sekali lagi Ji sung berlakon sebagai Cha Ji-Heon yang mengalami masalah ochlophobia dan juga Agoraphobia yang serius.

Banyak lagi K-drama yang menekankan masalah mental dan kognitif ni. Antaranya Mask (2015), Gap Dong (2014), Good Doctor (2013) dan The Girl Who Sees Smell (2015).  Selamat menonton!
Loading...
loading...

0 Response to "Kalau Anda Minat Psikiatri, 5 Drama Korea Ini Anda Wajib Tengok!"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close