Bingung isteri muda ada lagi dua suami

loading...

Lelaki berusia 57 tahun yang mendakwa menjadi mangsa ‘permainan cinta’ wanita muda menunjukkan sijil nikah mereka di Thailand dan laporan polis.


BACHOK - Seorang lelaki berusia 57 tahun bingung apabila mendakwa menjadi mangsa ‘permainan cinta’ seorang wanita muda yang dikahwininya di Selatan Thailand, dua tahun lalu.

Hasrat untuk mengecap bahagia bersama isteri keduanya itu musnah selepas dia mendapat tahu wanita itu masih belum bercerai dengan suami pertamanya.

Bapa kepada tiga anak itu mendakwa mengahwini isteri keduanya yang berusia 27 tahun ketika itu di Majlis Agama Islam Narathiwat, apabila wanita itu mendakwa dia masih anak dara.

Dia bertemu wanita itu yang bekerja di Bernas, Jitra, Kedah dan mengambil keputusan untuk mengahwininya di Selatan Thailand pada 12 September 2013, memandangkan wanita itu menggesanya berbuat demikian dan enggan bernikah di Malaysia.

“Kalau boleh memang kami nak kahwin di sini, tetapi dia menggesa saya untuk kahwin cepat di Selatan Thailand. Bila saya nak daftar kahwin di sini, dia banyak berdolak dalik sehingga saya tahu dia pernah berkahwin sebelum ini dan masih belum bercerai secara sah dengan suami pertamanya.

“Kami hanya sempat bersama seminggu sebelum rahsia statusnya yang belum bercerai secara sah dengan suaminya sebelum ini, terbongkar.

“Saya suruh dia fasak dengan suami pertamanya dahulu, sebab saya rasa pernikahan kami di Siam tak sah kerana dia bohong tentang statusnya,” katanya.

Lelaki itu berkata, dia menunggu wanita itu setahun lebih dan dalam tempoh itu dia sering berulang alik bertemu wanita itu di Kedah, selain menghulurkan wang belanja bulanan.

Namun, penantiannya hampa apabila Julai lalu, dia menerima surat daripada Mahkamah Rendah Syariah Kubang Pasu yang memerintahkannya hadir untuk mengesahkan perceraian taklik.

“Saya dah habiskan banyak untuk dia kira-kira RM26,000 tetapi akhirnya saya terima surat perceraian taklik daripada wanita itu. Saya ke mahkamah pada 2 September lalu tetapi dia tak hadir. Saya pergi ke rumah dia, tetapi ibunya beritahu wanita itu sudah berkahwin lain lima bulan lalu.

“Macam mana dia boleh kahwin lain, sedangkan dia belum rasmi bercerai dengan suami pertamanya. Saya dapat tahu dia kahwin dengan suami barunya orang Negeri Sembilan di Selatan Thailand.

“Macam mana pula dengan pernikahan kami di Siam.. kalau ia sah.. saya pun belum ceraikan dia lagi. Kalau macam ni.. dia dah ada tiga suami dalam satu masa,” katanya.

Disebabkan rasa tertipu dengan ‘permainan cinta’ wanita itu, lelaki berkenaan sudah membuat laporan polis di Balai Polis Bachok pada 3 September lalu, sebagai rujukan untuk peguam dan mahkamah.

Sinar Harian 14 Sep 2015
Loading...
loading...

0 Response to "Bingung isteri muda ada lagi dua suami"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close