Nurse, Mak Saya Berak – Teguran Doktor Buat Anak Kononnya Mahu Menjaga Ibu Sakit Tapi Sebenarnya..







“Seorang ibu boleh menjaga 10 orang anak tetapi 10 orang anak belum tentu dapat menjaga seorang ibu.”

Ternyata perkara sebegini memang benar-benar berlaku dalam kehidupan masyarakat kita hari ini. Buktinya di depan mata, cuba pergi ke rumah jagaan orang-orang tua. Selami kisah mereka pasti korang akan terkejut.

Ibu bapa korbankan segalanya untuk anak-anak tapi apa yang mereka dapat cukup menyakitkan. Doktor muda ini kongsikan kisah anak yang kononnya mahu menjaga ibu bapa semasa terlantar di hospital namun hakikatnya.


Nak pass menunggu




“Doktor, sister ada tak? Saya nk pass menunggu. Pass menunggu mak saya”

Kenapa nak tunggu? Kat hospital kan ada nurse dgn doktor jaga dia.

” kalau anak-anak dia yg jaga lg senang doktor.”

Then when doctors and nurses are busy resuscitating and attending emergency cases, orang yg kononnya nak “menjaga” tadi datang menyibuk,

“Err… staff nurse, mak saya berak la. Bole tukarkan pampers tak?
Doktor, air liur mak saya meleleh la, boleh lap kan tak?.

Sebenarnya, kau menunggu mak kau yg sakit kat hospital tu untuk apa? Ingatkan bila keluarga sendiri dah ada sebelah, dapat mudahkan kerja staff nurse. Padahal lagi menyusahkan staff nurse. Setiap 2 minit panggil suruh tukar pampers padahal nurse tengah tengok pesakit lain yg lebih memerlukan. Bila staff nurse lambat, marah-marah pulak.
Benda kecil tak boleh buatkan


Seriously, kau “menunggu” untuk apa? Kononnya nak “menjaga”. Apa yg kau jaga kalau setakat berak kencing mak xleh buat sendiri. Kalau setakat tolong suapkan makanan, xperlu lah guna alasan kononnya nak menjaga mak la apa lah.

“Oh saya takut tersalah pegang takut nanti jarum tercabut, tulang mak patah, kena luka”.
Honestly, kau nak menunggu untuk apa? Menjaga? Apa yg kau jaga kalau berak, kencing pampers mak xleh tukar. Sekian.

Teringat 2-3 minggu lepas. Tengah manual bagging patient, ada relative patient lain dtg cuit, ” doktor mak saya dah berak xde org tukar pampers.” And aku nampak sekampung sanak saudara duduk sekeliling pesakit tu xde pun boleh tolong cuci berak.

Emo sikit. Sebab malam tadi pun terjadi lagi. Sekian.
Lagi skali, kau tunggu untuk apa?

1 comment... add one now

dodododo September 12, 2016 at 8:12 AM
Org skrg cmni la..walau xsume...klu nurse xdtg attend, abis dimaki n viral kt tenet...anak2 la afdhal jge mak ayah sakit...bkn nurse..-misixberapamisi