'Baba, sini seakan di bumi Anbiya'

loading...

SHAH ALAM - Anak perempuan Allahyarham Datuk Dr Haron Din berkongsi suasana perjalanan akhirnya bersama jasad Mursyidul Am Pas itu ketika menuju ke lokasi persemadian akhir bapanya yang dipanggil Baba itu.

Menurut Dr Huda, beliau melihat seakan-akan mereka bukan di bumi California, Amerika Syarikat.

Sebaliknya sepanjang perjalanan mendekati lokasi Tanah Perkuburan Islam Five Pillars Farm Livermore bagaikan mengulit kenangan mereka bersama sewaktu menikmati keindahan Bukit Uhud.

"Baba, ini kali terakhir kita berjalan bersama di alam ini Ba. Indah sungguh pemandangan di kiri dan kanan menuju ke tempat rehat Baba. ALLAH pilih di sini, Ba.

"Persis memori tika menikmati keindahan Bukit Uhud. Seolah-olah bukan di bumi California. Seakan kami di bumi Anbiya'," katanya sambil berkongsi tiga keping gambar pemandangan dari dalam kenderaan dinaikinya.

Setibanya di lokasi, beliau menyifatkan suasana di kawasan itu damai, indah dan tenang.

Beliau sempat mengucapkan terima kasih atas bantuan semua pihak yang membantu keluarganya dalam urusan pengebumian jasad arwah bapanya itu tanpa soal jawab.

Ketika urusa solat jenazah di masjid, Dr Huda akui tidak menyangka penerimaan yang diberi kepada mereka sekeluarga.

"Berebut-rebut jemaah dan memeluk dan menyantuni takziah kepada kami. Terpana. Tidak sangka.

"Tidak pernah bersua. Tidak pernah bersapa. Tidak kenal siapa. Cuma ukhuwah fillah. Hangatnya persaudaraan di sini," katanya.

Urusan pengebumian jenazah Allahyarham selesai kira-kira jam 6 petang waktu California (kira-kira 9 pagi waktu Malaysia).

Allahyarham meninggal dunia jam 10.05 pagi semalam pada usia 76 tahun di Hospital Stanford University Amerika Syarikat akibat komplikasi jantung yang kritikal.

Allahyarham disemadikan di bumi Carlifornia bersesuaian dengan amanatnya sebelum ini yang mahu disemadikan di tempat beliau menghembuskan nafasnya yang terakhir.

Allahyarham meninggalkan seorang isteri, Datin Khatijah Salleh dan lima cahaya mata.
Loading...
loading...

0 Response to "'Baba, sini seakan di bumi Anbiya'"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close