Cara buat Solat Jenazah Ghaib untuk Arwah Dr Haron Din

loading...


بِسۡـــــــــمِ ٱللهِ ٱلرَّحۡـمَـٰنِ ٱلرَّحِـــــــيمِ
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّد وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ

.

Solat Ghaib adalah solat terhadap jenazah ahli keluarga atau saudara seagama yang meninggal di tempat yang jauh atau kepada jenazah yang telah dikebumikan tetapi tiada kesempatan bagi ahli keluarga si mati untuk menyembahyangkannya.Solat Ghaib sunah dilakukan ketika mendengar berita kematian seseorang walaupun masa meninggal dunia sudah berlalu sehingga sebulan. “Sesungguhnya Nabi ﷺ telah melaksanakan solat di atas (berhampiran) kubur, sesudah sebulan lamanya.”

.

.
Solat Ghaib Berhampiran Kubur

.

Jika kematian seseorang hanya diketahui selepas dikebumikan jenazahnya, maka diharuskan dilaksanakan Solat Ghaib berhampiran kubur si mati.

Hadis riwayat Abu Hurairah Radliyallaahu ‘anhu :

“Bahawa seorang wanita berkulit hitam yang biasa menyapu masjid, suatu hari Rasulullah ﷺmerasa kehilangannya (tidak melihatnya). Lalu Baginda ﷺ bertanya kabarnya, para sahabat menjawab: “Dia sudah meninggal dunia.” Rasulullah ﷺ menegur: “Kenapa kamu tidak memberitahu kepadaku?” Seakan-akan para sahabat menganggap kecil urusannya atau urusan kematian. Kemudian Rasulullah ﷺ bersabda: “Tunjukkan aku kuburnya.” Setelah ditunjukkan, Baginda ﷺ mensolatkannya kemudian bersabda: “Sungguh pekuburan ini penuh dengan kegelapan bagi para penghuninya dan sesungguhnya Allah meneranginya sebab solatku atas mereka.” (Shahih Muslim No.1588)

.

Ibnu Abbas r.a. mengatakan bahawa Rasulullah ﷺ melalui sebuah kubur yang baru semalam dikuburkan, “(dan Baginda ﷺ bertanya tentang orang itu, “Siapakah ini?” Mereka menjawab, “Fulan.” 2/93). Lalu Baginda ﷺ bertanya lagi, “Bila mayat ini dikuburkan?” Mereka menjawab, “(Dikuburkan 2/90) tadi malam.” Nabi ﷺ bertanya, “Mengapa kamu tidak memberitahukan kepadaku?” Mereka menjawab, “Kami kuburkan ia tengah malam yang sangat gelap. Kerana itu, kami tidak mahu membangunkan kamu.” Nabi ﷺberdiri, dan kami berbaris di belakang Baginda ﷺ untuk solat. Ibnu Abbas berkata, “Aku ketika itu berada di antara mereka lalu Baginda ﷺ mensolatinya, (dan bertakbir empat kali).”

.

.
Niat Solat Ghaib

.

Lafaz-lafaz niatnya ialah sebagai berikut:1. Niat jenazah yang diketahui namanya:.

2. Niat jenazah yang dikenali jantinanya:.

3. Jika mayat yang ada itu ramai, lafaz niatnya adalah:.

.

.
Cara Melaksanakan Solat Ghaib

.

Solat Ghaib boleh dilaksanakan secara bersendirian atau berjemaah. Cara melakukan solat ghaib sama seperti solat jenazah biasa, Cuma berbeza pada niatnya saja. Di dalam solat jenazah ghaib ini tidak terdapat rukuk, sujud, dan duduk tahiyyat hanya terdapat takbir dan salam. Iaitu semuanya dilaksanakan dalam keadaan berdiri, bermula dengan ‘Takbiratul Ihram’ dan berakhir dengan salam.

.
1. Niat Dan Takbir Pertama

Niat solat Jenazah, hendaklah dilintaskan dalam hati sewaktu ‘Takbiratul Ihram’ (Takbir Pertama):
.

.
2. Baca Surah Al-Fatihah

.

.
3. Takbir Kedua.

.

.

4. Membaca Selawat;Berselawat ke atas Nabi ﷺ. Lebih afdhal jika dapat dibaca Selawat Ibrahimiyah (Klik Di Sini).

.

.
5. Takbir Ketiga.

.

.
6. Membaca Doa:Contohnya seperti doa ringkas berikut:

.

.
7. Takbir Keempat.

.

.
8. Doa untuk si mati ialah:Sebelum memberi salam, boleh juga dibaca doa berikut:

.

.
9. Memberi salam ke kanan dan ke kiri.
اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللَّهِ

Salam sejahtera ke atas kamu dan Rahmat Allah serta Keberkatan-Nya.

.
.
10. Doa Selepas Solat Jenazah:

.

Segala Puji bagi Allah, Tuhan Pentadbir seluruh alam. Rahmat dan kesejahteraan ke atas junjungan kami Nabi Muhammad ﷺ, penghulu semua Rasul dan juga ke atas keluarga dan para sahabat Baginda seluruhnya. Ya Allah! Jadikanlah kubur si mati ini sebagai sebuah taman daripada taman-taman syurga. Ya Allah! Dikaulah Tuhan bagi si mati, Dikaulah yang menjadikannya dan Dikaulah juga yang menunjukkannya kepada agama Islam. Dikaulah yang juga yang mencabut nyawanya, Dikau lebih mengetahui perkara-perkara zahir dan batinnya. Kami semua hadir atas tujuan memohon syafaat kepada-Mu untuk si mati. Ya Allah! Ampunkanlah kesalahan kami dan segala kesalahan yang telah dilakukan oleh si mati, limpahkanlah jua Kurnia-Mu wahai Allah, Tuhan Sebaik-baik Pengurnia rahmat! Selawat Allah dan kesejateraan ke atas Penghulu kami Nabi Muhammad ﷺ. dan ke atas keluarganya serta para sahabat Baginda seluruhnya. Segala Puji bagi Allah, Tuhan Pentadbir seluruh alam.

.
Dari Abu Hurairah Radliyallaahu ‘anhu bahawa Nabi ﷺ bersabda: “Bila kamu solat atas mayat, maka ikhlaskan doa untuknya.” (Riwayat Abu Dawud dan dianggap shahih oleh Ibnu Hibban.)

.

.
PERHATIAN:

.

1. Boleh juga dilintaskan dalam hati dengan niat ringkas berikut;

a) Daku solat ke atas (ibuku /bapaku /anakku) yang ghaib

b) Daku solat ke atas (…… bin /binti ……) yang ghaib

c) Daku solat ke atas (mayat-mayat) yang ghaib di Mesir.

.

2. Tidak diwajibkan sebut nama tetapi sekiranya tersalah nama, maka Solat jenazah /ghaib tersebut menjadi tidak sah

.

3. Solat jenazah /ghaib boleh dilaksanakan dengan cara 4 hingga 7 takbir bergantung kepada hubungan, keadaan atau taraf si mati.
Orang biasa – 4 takbir
Saudara terdekat/pemimpin – 5 takbir
Syahid – 6 -7 takbir.Dari Ali Radliyallaahu ‘anhu bahawa Baginda ﷺ bertakbir atas jenazah Sahal Ibnu Huzaif enam kali, dan Baginda ﷺ berkata: “Sesungguhnya dia adalah pahlawan perang Badar.”(Riwayat Said Ibnu Manshur dan asalnya dalam riwayat Bukhari.)

.

4. Bagi si mati yang tidak ditemui jasadnya seperti tertimbus atau hilang, maka tidak diharuskan solat ke atasnya kerana jasad tidak dapat dimandikan. Tetapi sekiranya jasad itu cedera, melecur atau rosak seperti disebabkan kemalangan, kebakaran dan tidak dapat dimandikan, maka mayat akan ditayamumkan dan disolatkan seperti jenazah biasa.

.

.

والله أعلم بالصواب

Wallahu A’lam Bish Shawab

(Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

.
وَالسَّلاَمْ

.

Posted by; shafiqolbu

Loading...
loading...

0 Response to "Cara buat Solat Jenazah Ghaib untuk Arwah Dr Haron Din"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close