[VIDEO] Dipukul & Dibakar Hidup-Hidup, Muslim Rohingya Terus Jadi Mangsa Kekejaman Tentera Myanmar

loading...


roghiya
Nasib umat islam di Rohingya yang menjadi mangsa kekejaman tentera Myanmar di negeri Rakhine mengundang simpati penduduk dunia. Memang sedih apabila perbuatan tidak berperikemanusian itu dilakukan sendiri oleh pihak berkuasa kerajaan.
Peristiwa itu berlaku di Kampung Yay Khae Chaung Khwa Sone, di utara Maungdaw, memperlihatkan etnik Rohingya Islam dilayan tidak ubah seperti haiwan. Sama sama kita doakan agar Allah melindungi mereka semua.

Warga yang lari akan dihalang dan ditembakstatusrohigya1

Gadis dan wanita diperkosa

diperkosa

Rumah dibakar dan dimusnahkan

diperkosa1

(Video) Muslim Rohingya Dianiaya dan Dibakar Hidup-hidup

Blog RB News yang memetik kenyataan penduduk tempatan melaporkan, mangsa yang dikurung cuba melarikan diri namun gagal berbuat demikian. Menurut Pertubuhan Arakan Rohingya Kebangsaan, itu hanya­lah sebahagian daripada penderi­taan yang ditanggung oleh etnik minoriti tersebut sejak kembali menjadi sasaran tentera serta penduduk Buddha bulan lalu.
Pertubuhan itu mengutuk se­keras-kerasnya cubaan penghapusan bangsa Rohingya yang dilakukan kerajaan dalam pelbagai bentuk termasuk pembunuhan beramai-ramai, rogol dan merampas harta penduduk. Jelas badan tersebut, tentera Myanmar turut menggunakan he­li­kopter, meriam dan kereta kebal ketika menggempur kampung-kampung etnik Rohingya. “Mereka yang cuba melarikan diri akan dihalang dan ditembak menggunakan mesingan di sawah-sawah padi dan anak sungai.
Loading...
loading...

0 Response to "[VIDEO] Dipukul & Dibakar Hidup-Hidup, Muslim Rohingya Terus Jadi Mangsa Kekejaman Tentera Myanmar"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close