PENTING !! (VIDEO) 5 CARA MEMBASUH BAJU MENGGUNAKAN MESIN BASUH MENGIKUT AJARAN ISLAM

loading...


PENTING !! (VIDEO) INILAH 5 CARA MEMBASUH BAJU MENGGUNAKAN MESIN BASUH DALAM ISLAM

Sedikit perkongsian mungkin ada yang terlepas pandang akan hukum ini kerana sekarang boleh dikatakan semua menggunakan mesin basuh utk mencuci pakaian.. Dalam bab Thoharah, iaitu HUKUM membasuh baju menggunakan mesin basuh. Ramai yang tidak terdedah dengan cara membasuh dengan betul.


Baju yang bercampur dengan pakaian dalam, atau pakaian yang terpercik najis Hukmi (Najis yang tidak nampak dan yakin terkena najis), perlulah diulangi basuhan itu melalui BILAS dengan Air LALU di akhir pembasuhan. Ini kerana, air yang kurang daripada 2 kolah berada di dalam mesin basuh menjadi air MUTANNAJIS dan dibawa solat. Maka hukumnya tidak SAH solat tersebut kerana pakaian masih menanggung najis.


Langkah-langkahnya:
1. Basuh baju seperti biasa jika bercampur dengan pakaian yg bernajis. Selepas tamat pembasuhan melalui durasi mesin basuh, lakukan semula dengan cara membilas baju satu persatu ataupun beberapa helai sekaligus melalui air yang dibuka semula dan ratakan sehingga basah.


2. Pakaian boleh dibilas dengan air paip diluar mesin basuh ataupun menggunakan paip di dalam mesin basuh.(AIR LALU)


3. Jika ingin membilas didalam mesin basuh, bilasan air perlu diratakan ke semua baju TANPA membiarkan air BERTAKUNG di dalam mesin.


4. Membilas pakaian yg ingin dibawa solat tidak perlu lama2 dan menggunakan air yang banyak, cukup sekadar meratakan.


5. Spin, selesai. Jemur dan boleh dibawa solat.


‪Hukum‬ ini adalah hukum muasorof yakni hukum yang baru selepas mesin basuh dicipta. maka para ulama mentafsirkan cara basuhan mengikut tahap kesucian dengan teliti dari segala sudut Thoharah. Sebelum mesin basuh dicipta, umat islam membasuh baju disungai, atau menjirus daripada tempayan air ataupun paip, maka air sudah mengalir dan tidak terikat dengan mutannajis kerana tidak direndam.
Kemusykilan ini telahpun dijawab oleh UAI: 


Sampaikan pada Umat Islam yang lain.. Semoga bermanfaat untuk semua.. InsyaAllah..

Loading...
loading...

0 Response to " PENTING !! (VIDEO) 5 CARA MEMBASUH BAJU MENGGUNAKAN MESIN BASUH MENGIKUT AJARAN ISLAM"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close