Takut dengan Korea Utara(KorUT)?Takut perang tercetus? Jangan Takut... Malaysia Pernah Halau Tiga Perisik Russia!!!

loading...

Takut dengan Korea Utara(KorUT)?Takut perang tercetus? Jangan Takut... Malaysia Pernah Halau Tiga Perisik Russia!!!


KUALA LUMPUR, Malaysia - Malaysia mengusir tiga pegawai kedutaan Soviet hari ini kerana mengintip dan menahan seorang bekas Setiausaha Politik Timbalan Perdana Menteri Mahathir Mohamad, kata satu kenyataan kerajaan. 

Tiga pegawai telah dikenal pasti sebagai ejen KGB, agensi perisikan Soviet, dan dituduh merekrut bekas setiausaha Mahathir Siddiq Bin Mohamad Ghouse sebagai mata-mata, kata Kementerian Dalam Negeri.


Siddiq telah didakwa di bawah akta keselamatan dalam negeri sukar negara hanya tiga hari sebelum Mahathir adalah untuk menjadi Perdana Menteri pada tempat yang bermasalah Datuk Hussein Sendiri. 

 Tiga pegawai Soviet telah dikenal pasti sebagai Setiausaha Pertama G. I. Stephanov, Setiausaha Kedua V. P. Romanov dan Z. L. Khanidouline, kakitangan-anggota tidak diplomatik bertugas di bahagian ekonomi kedutaan. Aktiviti-aktiviti pegawai-pegawai Soviet adalah 'tidak boleh diterima dan merupakan penyalahgunaan kubur kedudukan mereka sebagai pegawai kedutaan, "kata kerajaan. 'Aktiviti-aktiviti ini menimbulkan satu ancaman langsung kepada keselamatan negara.'

Ianya dipercayai kali pertama pegawai Soviet telah diusir keluar dari Malaysia untuk mengintip. Menteri Dalam Negeri Tan Sri Ghazalie Shafie kepada pemberita Siddiq telah berada di bawah pengawasan polis sejak 1979 dengan pengetahuan Mahathir. Beliau berkata Romanov bertemu kerap dengan Siddiq dan telah menukar dia menjadi ejen KGB. 

Polis merampas peralatan khas yang dibekalkan oleh KGB, berkata Ghazalie. Kenyataan kerajaan dirujuk Siddiq sebagai setiausaha politik bekas, tetapi ia dipercayai beliau lega kedudukannya hanya sejurus sebelum dia ditangkap. Di bawah akta keselamatan dalam negeri, Siddiq boleh diadakan selama-lamanya tanpa perbicaraan dan boleh menerima hukuman mati. Panggilan telefon ke kedutaan Soviet tidak menjawab dan tidak ada kenyataan Soviet dikeluarkan.
Loading...
loading...

0 Response to "Takut dengan Korea Utara(KorUT)?Takut perang tercetus? Jangan Takut... Malaysia Pernah Halau Tiga Perisik Russia!!!"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close