TERKINI: Liga Arab Tuntut TRUMP Iktiraf Palestine Sebagai Sebuah Negara Berdaulat... Allahuakbar ISLAM Sudah Mula Bangkit Sebarkan Pada SEMUA!!!

loading...

TERKINI: Liga Arab Tuntut TRUMP Iktiraf Palestine Sebagai Sebuah Negara Berdaulat... Allahuakbar ISLAM Sudah Mula Bangkit Sebarkan Pada SEMUA!!!


Sweimeh, Jordan - pemimpin Arab mengesahkan sokongan mereka untuk penyelesaian dua negara kepada konflik Israel-Palestin pada hari Rabu pada mesyuarat tahunan mereka, satu langkah yang dilihat sebagai mesej bersatu kepada Presiden Trump menjelang lawatan oleh tiga pemimpin Arab ke Washington bulan depan. 

Dalam kenyataan yang, Liga Arab menggesa satu siri segar rundingan damai dan memperbaharui tawaran dari "perdamaian" dengan negara Yahudi, jika Israel mengembalikan tanah-tanah Arab yang didudukinya. Yang akan membuka jalan untuk penubuhan sebuah negara Palestin yang berdaulat bersama Israel. perjanjian ini minggu selepas Trump dilambung sepana diplomatik ke dalam proses damai Timur Tengah dengan seolah-olah melangkah kembali dari AS komitmen dekad panjang untuk negara Palestin akhirnya. 

Dengan memberi tumpuan kepada nasib rakyat Palestin, pemimpin Arab berharap untuk membawa perhatian diperbaharui kepada konflik yang telah dibayangi oleh 2011 kebangkitan Arab Spring dan perang-perang yang sejajar dengan Syria, Iraq, Libya dan Yaman. Punca utama dunia Arab, konflik Israel-Palestin juga memberi peluang kepada kerajaan-kerajaan Arab untuk menunjukkan perpaduan pada satu masa apabila mereka jauh berbeza ke atas bagaimana untuk menyelesaikan pelbagai krisis di rantau ini.

"Tidak ada damai dan tidak kestabilan di rantau ini tanpa penyelesaian yang adil dan komprehensif terhadap perjuangan rakyat Palestin, isu pokok di Timur Tengah, berdasarkan penyelesaian dua negara," kata tuan rumah sidang kemuncak itu, Raja Abdullah dari Jordan. 

Walaupun tiada pemimpin Arab secara khusus mengatakan Trump dalam alamat, ia adalah jelas mereka bertujuan untuk memaklumkan Rumah Putih pada hari-hari akan datang bahawa mereka bersedia untuk memulakan semula proses damai jika pentadbiran Trump mahu broker lebih luas damai Timur Tengah.


Abdullah dan pemimpin Palestin Mahmoud Abbas akan "menyampaikan mesej bersatu ke Rumah Putih," kata Ahmed Aboul Gheit, Setiausaha Agung Liga Arab. kenyataan Rabu menegaskan kembali pelan berusia 15 tahun Saudi yang dipimpin keamanan, yang dikenali sebagai Inisiatif Keamanan Arab, yang memerlukan Israel untuk keluar daripada tanah ditangkap pada tahun 1967 sebagai pertukaran untuk hubungan penuh dengan negara-negara Arab dan Islam yang sederhana. Yang akan membolehkan pembentukan sebuah negara Palestin yang merangkumi Tebing Barat, Semenanjung Gaza dan Jerusalem Timur.

Menteri perisikan Israel, Israel Katz berkata, walaupun isu Palestin tidak boleh diabaikan, ia adalah penting untuk menangani pelbagai cabaran lain di rantau ini, termasuk Negara Islam, ancaman yang semakin meningkat yang ditimbulkan oleh Iran melalui proksi, dan konflik yang berterusan di Syria, Iraq, Yaman dan Libya. "Perubahan iklim serantau yang positif boleh membawa pada masa depan untuk keamanan," kata Katz. Komen beliau bergema cadangan baru-baru ini oleh Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu yang tiba di berdamai dengan Palestin pertama memerlukan inisiatif serantau. Tetapi Abbas menyatakan kebimbangan pada sidang kemuncak itu yang lebih banyak rundingan boleh melemahkan kedudukan Palestin. 

"Kerajaan Israel sejak 2009 bekerja pada menyerang penyelesaian dua negara dengan mempercepatkan rentak penempatan dan rampasan tanah," kata Abbas, yang bertemu dengan utusan Timur Tengah Trump, Jason Greenblatt, minggu ini. Dalam ucapan selepas ucapan, hampir semua 21 pemimpin Arab yang hadir menyatakan sokongan untuk sebuah negara Palestin yang merdeka. janji kempen Trump untuk membina semula Kedutaan AS dari Tel Aviv ke Yerusalem secara meluas ditentang oleh orang Arab. Ramai juga bimbang bahawa langkah sedemikian boleh mencetuskan keganasan di rantau ini. Abdullah, yang keluarganya telah lama diadakan hak penjagaan ke atas tempat suci Islam di Jerusalem, memberi amaran bahawa sebarang langkah oleh Israel untuk mengubah ciri-ciri agama di itu boleh membawa kesan buruk dan kemarahan umat Islam di mana. pemimpin Eropah pada sidang kemuncak itu juga menyatakan sokongan terhadap negara Palestin yang merdeka. 

PBB Sekretariat António Guterres berkata penyelesaian dua negara adalah "satu-satunya jalan untuk memastikan bahawa Palestin dan Israel boleh merealisasikan aspirasi negara mereka dan hidup dalam keamanan, keselamatan dan maruah." Guterres juga mengecam kebangkitan "Pemimpin politik populis" di Barat yang "atas sebab-sebab yang pendek akal dan sinis memutarbelitkan Islam untuk menyebarkan kebencian anti-Muslim, bermain ke tangan pengganas dan pelampau." Beliau juga berkata-kata melawan sikap Barat yang semakin meningkat terhadap pelarian, khususnya umat Islam.


"Ia menyakitkan hati saya untuk melihat negara-negara maju menutup sempadan mereka kepada pelarian yang melarikan diri dari rantau ini, dan lebih teruk, kadang-kadang menyeru agama sebagai alasan untuk menjaga mereka," kata beliau. Para pemimpin Arab berjanji untuk menangani konflik di Syria, Libya dan Yaman tetapi tidak menawarkan rancangan khusus mengenai bagaimana mereka boleh bergerak ke hadapan. Ketiga-tiga konflik telah patah kerajaan Arab dan mendalam ketegangan di kalangan mereka.

Presiden Syria Bashar al-Assad tidak dijemput ke sidang kemuncak itu sejak Syria digantung daripada Liga Arab pada 2011 pemberontakan populis dan tindakan kerajaan yang menjunamkan negara ke dalam perang saudara. Tetapi Sudan Presiden Omar Hassan al-Bashir lakukan menghadiri dan dialamatkan perhimpunan itu, walaupun dakwaan beliau oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa. Kumpulan hak asasi manusia menggesa pihak berkuasa Jordan untuk menangkap Bashir, yang dikehendaki atas tuduhan pembunuhan beramai-ramai, jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan. Terdapat juga tanda-tanda bahawa ketegangan baru-baru antara Mesir dan Arab Saudi telah berkurangan. Presiden Mesir, Abdel Fatah al-Sissi dan Salman Raja Arab Saudi muncul bersama-sama dan bertemu muka dengan muka. Kedua-dua negara dibahagikan lebih penyelesaian kepada konflik Syria, serta peranan Mesir dalam kempen tentera gabungan Arab yang diterajui di Yaman.

sumber: The Washington Post
Loading...
loading...

0 Response to "TERKINI: Liga Arab Tuntut TRUMP Iktiraf Palestine Sebagai Sebuah Negara Berdaulat... Allahuakbar ISLAM Sudah Mula Bangkit Sebarkan Pada SEMUA!!!"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close