Kalau NUKLEAR Hentam Bandar Anda Tempat-Tempat Ini Yang Perlu Anda Tuju Kalau Nak SELAMAT!!!

loading...

Kalau NUKLEAR Hentam Bandar Anda Tempat-Tempat Ini Yang Perlu Anda Tuju Kalau Nak SELAMAT!!!


Trump sedang ghairah dengan perlumbaan senjata baru. Persekutuan Rusia melanggar Perjanjian senjata untuk menaik taraf senjata nuklear. Korea Utara telah membangunkan peluru berpandu jarak jauh dan berlatih untuk perang nuklear- dan tentera AS sedang mempertimbangkan tindakan serangan ke atas negara terpencil.

Sementara itu, keganasan nuklear dan bom kotor tetap satu ancaman yang berat.

Walaupun peristiwa-peristiwa ini tidak mungkin untuk mencetuskan pilihan terakhir, yakni perang nuklera. Namun perkara ini perlu dipandang serius apatah lagi jika letupan berlaku berhampiran anda tambah lagi jika berlaku dalam kejiranan anda! 

Anda mungkin tertanya-tanya, "Jika saya ingin selamat dalam serangan bom nuklear, apa perlu saya lakukan?"

Gambarkan situasi ini dalam minda, anda berada di sebuah bandar besar yang disasarkan bom nuklear berskala rendah antara 0.1 dan 10 kilotons.

Skala ini lebih kurang kuat dengan bom yang digugurkan di Hiroshima – kira-kira 15 kilotons. Walau bagaimanapun, adalah tidak mustahil apabila melihat senjata seperti bom graviti B61-12 baru, yang dibina oleh Amerika Syarikat, maxes keluar pada 50 kilotons, dan boleh didail ke 0.3 kilotons. (Russia dan Pakistan akan bekerja sama dengan apa yang dipanggil "" senjata taktikal nuklear.)

Kajian telah menunjukkan yang anda sehingga 100,000 daripada rakan-rakan anda yang rakyat boleh selamat jika anda mempunyai sedikit pengetahuan tentang radiasi.

Matlamat paling utama anda ialah untuk mengelak dari terkena partikel nuklear kecil yang berterbangan selepas letupan.

Bagaimana untuk mengelakkan kesan sampingan radiasi(FALLOUT):

Kesan sampingan adalah partikel kecil yang berterbangan berasal dari bahan dalam bom, tanah dan serpihan yang merupakan asapnya, dijadikan radioaktif dan ditaburkan debu dan Abu merentasi landskap oleh angin. (Di Malaysia, sebagai contoh, zon kesan sampingan yang akan tersebar ke arah barat)

Perkara terbaik yang perlu dilakukan adalah untuk mencari tempat yang baik untuk menyembunyikan  diri – kawasan yang ada dinding pelindung yang lebih padat antara anda dan dunia luar, tunggu sehingga ada anggota penyelamat yang boleh membantu anda.

Kerajan mengesyorkan bersembunyi di dalam sebuah bangunan yang berdekatan, tetapi tidak semua mereka menyediakan tempat tinggal lebih dari guguran nuklear.

Tempat berteduh yang miskin, yang merangkumi kira-kira 20% dari rumah, dibina daripada bahan-bahan ringan dan kekurangan basements. Pusat-pusat perlindungan yang terbaik adalah batu-bata tebal atau windows konkrit dan kekurangan. Seperti tempat perlindungan bom.

Infographic ini dari panduan kerajaan selepas serangan nuklear memberi satu idea kasar mengenai apa yang membuatkan sebuah bangunan tempat yang baik atau buruk untuk menyembunyikan dari kesan sampingan:


Bersembunyi dalam bilik bawah tanah bangunan pangsapuri lima tingkat yang diperbuat daripada batu-bata, ini akan mendedahkan anda kepada hanya 1/200 jumlah kesan sampingan radiasi di luar.

Sementara itu, melepak di ruang tamu rumah setingkat anda akan hanya mengurangkan kesan sinaran kepada separuh, jika anda berada di kawsan ini setelah letupan nuklear – tidak akan banyak membantu anda.

Jadi, apa yang anda lakukan jika tidak ada tempat berlindung yang baik berhampiran anda? Sekiranya anda tinggal di tempat tinggal " yang kurang ciri keselamatan Dan berapa lama anda perlu tunggu?

Adakah anda perlu tunggu atau pergi meninggalkan kawasan tersebut?


Dalam kajian beliau 2014, Dillon membangunkan model untuk menentukan pilihan terbaik anda. Walaupun jawapannya bergantung kepada berapa jauh anda berada dari letupan tersebut, kerana yang menentukan apabila kejatuhan tiba, Terdapat beberapa peraturan-peraturan am untuk mengikuti.


Jika anda berada dalam situasi ini, serta-merta lah berlari tempat perlindungan yang kukuh dan tinggal di situ sehingga Penyelamat datang untuk pindahkan anda ke kawasan kurang radioaktif.


Jika anda tidak sudah dalam perlindungan bom, tetapi tahu tempat perlindungan yang baik adalah kira-kira lima minit – mungkin sebuah bangunan pangsapuri yang besar dengan tingkat bawah tanah yang anda boleh melihat beberapa blok jauhnya – pengiraan beliau mencadangkan hoofing sana dengan cepat dan tinggal di tempat.


Tetapi jika bangunan bagus, berdinding tebal akan mengambil masa perjalanan kira-kira 15 minit, ia adalah lebih baik untuk lubang di flimsy tempat perlindungan untuk sementara – tetapi anda mungkin perlu meninggalkan tempat perlindungan yang lebih baik selepas kira-kira sejam.


Ini adalah kerana sebahagian daripada sinaran guguran paling kuat telah reda oleh itu, walaupun anda masih mahu mengurangkan pendedahan anda.


Nasihat kesan sampingan lain

Berikut adalah beberapa garis panduan lain yang dikumpulkan daripada kajian-kajian lain Dillon dan berdasarkan bagaimana layak anda Wakaf yang pertama dan kedua adalah:


Salah satu kelebihan besar pendekatan yang menggunakan kertas kerja ini adalah bahawa, untuk menentukan strategi, pemindahan pegawai perlu mempertimbangkan hanya sinaran peringkat berhampiran Wakaf dan di sepanjang laluan pemindahan – corak keseluruhan kematian-awan radioaktif tidak faktor ke dalam model. Ini bermakna keputusan boleh dibuat dengan cepat dan tanpa banyak komunikasi atau organisasi Pusat (yang boleh jadi ganti dalam minit dan jam selepas letupan).
Loading...
loading...

0 Response to "Kalau NUKLEAR Hentam Bandar Anda Tempat-Tempat Ini Yang Perlu Anda Tuju Kalau Nak SELAMAT!!!"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close