Langkah- Langkah Persediaan Awal Untuk ARMAGEDDON Atau Perang Dunia Ketiga Dan Apa Yang Perlu Kita Buat Jika Dihentam Senjata Nuklear. SEBAR PADA SEMUA!!!

loading...

Langkah- Langkah Persediaan Awal Untuk ARMAGEDDON Atau Perang Dunia Ketiga Dan Apa Yang Perlu Kita Buat Jika Dihentam Senjata Nuklear. SEBAR PADA SEMUA!!!ketegangan antara kuasa-kuasa besar dunia makin meruncing dan kini membuatkan semua penduduk bumi berada dalam ketakutan dan dihantui perasaan risau...


Tindakan terburu-buru TRUMP melancarkan peluru berpandu Tomahawk ke SYRIA untuk menghentam rejim ASSAD yang merupakan sekutu kuat RUSSIA serta Korea Utara yang ghairah menyiapkan program nuklear dan ujian-ujian peluru berpandunya, tidak mustahil perang dunia ketiga akan berlaku dalam masa terdekat.


dilaporkan sekarang kerajaan UK sedang giat membangunkan sistem pengesan ledakan NUKLEAR jauhkan diri daripada kawasan yang ditanda "kawasan radiasi" ataupun "HAZMAT"


dilaporkan bahawa Kerajaan UK sekarang giat menyiapkan satu sistem amaran baru membolehkan Britain bersedia untuk ancaman perang NUKLEAR.

Semasa Perang Dingin yang lalu, kerajaan British telah membangunkan sebuah sistem dikenali sebagai "empat amaran halus" sistem ini berperanan untuk memberi amaran supaya berjaga-jaga kepada orang awam jika UK telah dibidas NUKLEAR.

Sistem amaran, yang digunakan dari 1953-1992, menggunakan siren-siren, buletin TV dan siaran radio menghebahkan berita menakutkan tetapi, ia tidak pernah digunakan.

Dalam 2003, National Attack Warning System telah dibangunkan, membenarkan kerajaan mengingatkan populasi negaranya melalui telefon, radio dan TV jika UK dibidas NUKLEAR.

Apa yang perlu dilakukan sebelum berlakunya letupan NUKLEAR?


Yang berikut adalah barangan yang dicadangkan oleh pakar untuk anda supaya anda boleh melindungi diri, keluarga anda dan rumah anda jika SERANGAN NUKLEAR berlaku kelak:

1. Membina satu Emergency Supply Kit, 

kit ini termasuk barangan seperti makanan tahan lama, air, satu bateri berkuasa tinggi atau hand crank radio, lampu kilat tambahan. Anda mungkin mahu menyediakan satu kelengkapan untuk tempat kerja anda dan satu kelengkapan mudah alih menyimpan di dalam kereta anda sekiranya anda diberitahu untuk berpindah dari kawasan anda.

2. Buat rancangan Kecemasan Keluarga

Keluarga anda mungkin bukan bersama apabila bencana melanda, jadi amat penting untuk tahu bagaimana anda dapat berhubung antara satu sama lain, dimana anda akan mendapatkan maklumat dan apa anda akan lakukan jika satu kecemasan.

3. Kenalpasti tempat perlindungan anda

Ketahui daripada pegawai jika mana-mana bangunan awam dalam komuniti anda telah dilantik sebagai tempat perlindungan. Sekiranya tiada telah dilantik, buat senarai tempat perlindungan berpotensi anda sendiri. Tempat ini akan termasuk tingkat bawah tanah atau kawasan pusat tiada tingkap lantai tengah dalam bangunan tinggi.

Apa yang perlu dilakukan semasa letupan nuklear?


berikut ialah garis-garis panduan tentang apa yang perlu dibuat jika berlaku satu letupan nuklear:

 • Memasang telinga untuk mendapatkan sebarang maklumat rasmi melalui dalam talian, radio atau TV dan ikut arahan disediakan oleh kakitangan respons kecemasan.
 • Jika amaran serangan dikeluarkan, dapatkan perlindungan secepat mungkin, tempat paling selamat adalah bawah tanah, duduk di sana sehingga diarahkan berbuat sebaliknya.
 • Mencari bangunan terdekat, banggunan terbaik adalah yang dibina menggunakan bata atau konkrit , masuk ke dalam untuk mengelak mana-mana bahan radioaktif di luar.
 • Tempat perlindungan yang baik, adalah bangunan bertingkat-tingkat atau tingkat bawah tanah. Kalau anda boleh sampai ke sana dalam beberapa minit, pergi ke sana dengan segera.
 • Pergi ke bawah tanah sedalam yang mungkin atau di tengah-tengah sebuah bangunan yang tinggi. Tujuan tindakan ini adalah kerana terdapat banyak dinding dan konkrit yang boleh lindungi anda daripada letupan radioaktif di luar.
 • Duduk dan tunggu di dalam banggunan sekurang-kurangnya 24 jam melainkan diberitahu sebaliknya oleh pihak berkuasa.

Apa yang perlu dilakukan jika anda terperangkap dan terdedah di luar banggunan?


 • Jangan melihat kilat atau bola api - ia boleh mengaburkan anda.
 • Tutup badan anda dengan apa-apa sahaja sebagai perlindungan.
 • Berbaring terlentang di tanah dan meliputi kepala anda. Jika letupan berlaku jauh dari anda lari sejauh mungkin kerana gelombang letupan akan tersebar selama 30 minit selepas berlaku letupan.
 • Berlindung selagi boleh, walaupun anda berapa batu dari tanah dan jauh dari mana serangan itu berlaku - gelombang dan debu radioaktif dapat disebarkan oleh angin ratusan batu jauhnya.
 • Jika anda di luar semasa atau selepas letupan, bersihkan diri anda secepat mungkin untuk menanggalkan bahan radioaktif yang mungkin telah merosakkan badan anda.
 • Buang pakaian anda yang terkena bahan radioaktif untuk mengelak kesan merebak. Membuang lapisan luar pakaian boleh mengurangkan sehingga 90% daripada kesan bahan radioaktif.
 • Letakkan pakaian tercemar anda dalam sebuah beg plastik dan tutup kemudian ikat ia di dalam beg.
 • Semasa mandi, sabun lah badan anda sebanyak mungkin dan jirus dengan air dengan kerap, ia dapat  membantu menyingkirkan pencemaran radioaktif. 
 • Cuci rambut anda dengan syampu atau sabun dan air. Jangan guna perapi di rambut anda kerana ia akan mengekalkan bahan radioaktif pada rambut anda, 

Orang ramai dinasihatkan agar mencari "bunker" tempat perlindungan NUKLEAR mereka secepat mungkinPastikan anda sediakan Kit Kecemasan anda yang terdiri daripada makanan yang tahan lama 

 Apa yang perlu dilakukan selepas letupan nuklear berakhir?

Kadar penyebaran gelombang radioaktif adalah yang sama untuk mana-mana peranti nuklear tidak mengira saiz.

Walaubagaimanapun , jumlah penyebaran gelombang akan berbeza berdasarkan saiz peranti dan kedekatannya dengan tanah. Oleh itu, mangsa yang terperangkap di kawasan radiasi tinggi mungkin perlu bersembunyi di dalam "bunker" selama sebulan.

gelombang akan lebih cepat tersebar mengikut keberadaan angin di kawasan letusan itu yakni, 80 peratus jatuhan akan berlaku semasa 24 jam pertama.

Dengar radio dan tonton television untuk mendapatkan maklumat penting dari pegawai yang menyebarkan maklumat

Jauhi dari kawasan yang tercemar. Jauhi dari kawasan yang dilabel 'bahaya sinaran' atau 'HAZMAT.' Ingat bahawa sinaran tidak boleh dilihat, dibau atau sebaliknya dikesan oleh deria manusia.


VIDEO:


Loading...
loading...

0 Response to "Langkah- Langkah Persediaan Awal Untuk ARMAGEDDON Atau Perang Dunia Ketiga Dan Apa Yang Perlu Kita Buat Jika Dihentam Senjata Nuklear. SEBAR PADA SEMUA!!!"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close