Lima Sebab Utama Amerika Syarikat Tidak Menyerang Korea Utara Seperti Syria

loading...

Lima Sebab Utama Amerika Syarikat Tidak Menyerang Korea Utara Seperti Syria1. Mengapa tidak AS boleh menyerang Korea Utara seperti yang berlaku Syria?
Semenanjung Korea secara teknikal masih dalam keadaan perang. Peperangan dihentikan pada 27 Julai 1953 di bawah sebuah perjanjian gencatan senjata yang ditandatangani antara Washington dan Beijing. Jika Amerika Syarikat memulakan serangan, ia akan memecahkan perjanjian disahkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.2. Apakah perbezaan paling penting antara Korea Utara dan Syria?
Syria dipercayai telah mengejar senjata nuklear, keupayaan senjata nuklear Korea Utara telah matang pada tahun-tahun kebelakangan ini. Pyongyang telah menjalankan lima ujian nuklear dan mendakwa ia telah berjaya "bersaiz kecil" kepala peledak nuklear - walaupun tuntutan itu tidak pernah disahkan secara bebas. Ia mengalami satu siri kegagalan memalukan ketika melancarkan perantaraan jarak peluru berpandu balistik tapak pelancaran di Musudan tahun lepas. Walaupun begitu, pakar tentera percaya bahawa Korea Utara belajar dari mereka kemunduran dan bahkan mungkin dapat membangunkan, peluru berpandu balistik antara benua nuklear disebut-sebut yang boleh sampai ke Amerika Syarikat dalam tempoh empat tahun akan datang, semasa kepimpinan Trump.

3. Mengapa China mesti berdiri di belakang Korea Utara jika ia diserang oleh Amerika Syarikat?
China adalah sekutu Korea Utara. Pada tahun 1961, kedua-dua negara menandatangani Mutual Aid Sino-Korea Utara dan Kerjasama Persahabatan Perjanjian, di mana kedua-dua pihak mempunyai tanggungjawab untuk menawarkan segera tentera dan bantuan lain kepada yang lain dalam hal serangan luar. perjanjian ini telah berpanjangan dua kali, dan adalah sah sehingga 2021.4. Mengapakah China mendesak resolusi yang aman dan menentang tindakan ketenteraan diapungkan oleh Amerika Syarikat?
China bimbang wilayah sempadan akan dibanjiri dengan pelarian Korea Utara jika rejim Kim runtuh. Dari sudut geopolitik pandangan, pandangan Beijing Korea Utara sebagai zon penampan daripada pencerobohan potensi oleh kuasa adalah sejajar dengan Amerika Syarikat, termasuk Jepun dan Korea Selatan.5. Selain China, negara-negara lain menentang serangan tentera terhadap Pyongyang?
Kedua-dua Korea Selatan dan Jepun lebih suka pilihan bukan tentera. Ibu Korea Selatan, Seoul, hanya kira-kira 40 kilometer dari sempadan dan amat terdedah kepada serangan Korea Utara. Sam Gardiner, kolonel Tentera Udara bersara, dipetik oleh satu temu bual dengan The Atlantic majalah sebagai berkata AS "tidak boleh melindungi Seoul, sekurang-kurangnya untuk tempoh 24 jam pertama perang, dan mungkin untuk pertama 48". Walaupun bekas presiden Amerika Syarikat Bill Clinton serius dibahaskan mengebom reaktor Yongbyon pada tahun 1994, beliau telah diyakinkan oleh pegawai pembelaannya bahawa keamatan perang dengan Korea Utara "akan lebih besar daripada mana-mana dunia telah menyaksikan sejak Perang Korea terakhir."
Loading...
loading...

0 Response to "Lima Sebab Utama Amerika Syarikat Tidak Menyerang Korea Utara Seperti Syria"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close