Patutkah Anda Dedah Anak Anda Dengan iPad? Steve Jobs Kata JANGAN!!! Ibubapa Tolong BACA!!!

loading...

Patutkah Anda Dedah Anak Anda Dengan iPad? Steve Jobs Kata JANGAN!!! Ibubapa Tolong BACA!!!

Apabila wartawan New York Times Nick Bilton bertanya Steve Jobs "Jadi anak-anak anda mesti suka iPad?", soalan itu adalah lebih kepada andaian daripada soalan memprovokasi. Lagipun, berjuta-juta kanak-kanak di seluruh dunia suka aplikasi yang menyeronokkan, berwarna-warni dan pendidikan kanak-kanak yang ditawarkan di kedai Apple, mengamalkan kesederhanaan ikon peranti. Ini adalah mengapa sambutan berterus terang pekerjaan adalah benar-benar tidak dijangka.


"Mereka tidak dibenarkan gunakan ipad", katanya. "Kami menghadkan berapa banyak teknologi yang digunakan anak-anak kita di rumah". Pengasas bersama Apple dan CEO menyelia perkembangan perintis iMac, iTunes, iPhone dan iPad, tetapi sebenarnya terhad pendedahan anak-anaknya telah kepada teknologi.


Apabila kemajuan semakin pesat, telefon pintar, tablet, konsol permainan dan komputer riba menjadi satu bahagian yang semakin besar dalam zaman kanak-kanak. Permainan sebenar dan Sukan telah telah ditolak ke satu bahagian sempit dunia, manakala dunia digital telah melangkah ke hadapan. Cahaya dari skrin telah digantikan kepada rough-and-tumble standard, manakala kanak-kanak di bawah 10 akan benar-benar menjadi ketagih untuk peranti mereka. Ia adalah sebuah imej yang sedih orang kanak-kanak yang seolah-olah lebih tidak bersalah dan lebih nyata.
Sementara sesetengah ibu bapa memberikan akses tanpa had, dengan segala macam teknologi walaupun dalam tidur, orang lain akan lebih ketat. Ia adalah biasa untuk masa sesi Permainan, menggunakan telefon bimbit pay-as-you-go dan hanya membenarkan capaian internet untuk kerja rumah. Sekolah-sekolah bebas-tech juga bakal dibina sebagai satu alternatif seluruh Amerika. Pertubuhan seperti The Waldorf School adalah rak-rak buku komputer-percuma, dengan blackboards daripada papan yang bijak dan lengkap.

Agak merisaukan apabila golongan celik teknologi yang memilih gaya keibubapaan ini. Chris Anderson adalah bekas editor berwayar, dan sedang bekerja sebagai CEO robotik 3D. Beliau menjelaskan dalam The New York Times mengapa beliau tidak mahu anak-anaknya lima memeluk dunia digital terlalu awal, mendakwa dia dan isterinya telah "melihat bahaya teknologi Mai".

Ia telah diperhatikan bahawa pembelajaran telah menjadi kurang imaginasi dan kurang kreatif, manakala memori terhakis oleh bekalan berterusan maklumat daripada Google. Bilangan anak-anak muda yang meningkat dirawat kerana kelakuan kompulsif disebabkan oleh perbelanjaan yang terlalu lama pada peranti mereka. Guru-guru mendakwa kanak-kanak kekurangan ketangkasan jari dan kemahiran sosial yang asas daripada kekurangan permainan interaktif, dan terdapat video YouTube tragis daripada cuba untuk meleretkan majalah mensasarkan untuk membuka kunci itu.

Memang semula jadi mahu melindungi anak anda dari dalam perkara-perkara buruk yang berlaku di dunia, pada masa itu sekurang-kurangnya. Di alam internet, ia adalah sukar untuk mengawal pendedahan ini. Terbitan lucah, buli dalam talian dan diperbesarkan sebaya tekanan semua datang dengan Wilayah.

Apabila generasi internet semakin membesar, ia menjadi mustahil untuk menilai kerosakan sebenar teknologi yang berlebihan yang dilakukan untuk anak-anak kita. Mujurlah, ibu bapa mempunyai pilihan.
Loading...
loading...

0 Response to "Patutkah Anda Dedah Anak Anda Dengan iPad? Steve Jobs Kata JANGAN!!! Ibubapa Tolong BACA!!!"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close