TERKINI: Kerajaan China Haramkan Penggunaan Nama "Muhammad" Di Wilayah Xinjiang

loading...

TERKINI: Kerajaan China Haramkan Penggunaan Nama "Muhammad" Di Wilayah Xinjiang 


Wanita Uighur yang membawa anak kecil yang seperti kanak-kanak bermain berhampiran sangkar yang melindungi polisi bersenjata lengkap Yugoslav Cina bertugas di Urumqi di wilayah autonomi Uighur Xinjiang China Barat. Pihak berkuasa di wilayah Xinjiang China akan melarang ibu bapa daripada memberikan kanak-kanak beberapa nama Islam "Muhammad," "Jihad," dan "Islam" dalam terbaru bergerak untuk mengawal pelbagai aspek kehidupan di Daerah etnik Uighur minoriti ramai. Foto AP


BEIJING: Pihak berkuasa di wilayah Xinjiang China akan melarang ibu bapa daripada memberikan kanak-kanak beberapa nama Islam dalam usaha tempahan untuk mencairkan pengaruh agama hidup di Daerah etnik Uighur minoriti ramai.


"Muhammad," '' Jihad"dan"Islam"adalah di antara nama-nama sekurang-kurangnya 29 yang kini diharamkan di rantau ini secara besar-besaran Islam, menurut senarai yang diedarkan oleh aktivis Uighur di luar negara.


Seorang pegawai di sebuah pejabat county-tahap keselamatan awam di Kashgar, sebuah hab di Xinjiang Selatan dengan pengaruh Islam yang kuat, berkata, beberapa nama telah diharamkan kerana mereka mempunyai "Latarbelakang agama."


Ia tidak jelas berapa meluas larangan itu adalah atau sama ada ia ketat dikuatkuasakan. Pegawai itu enggan mengenal pasti dirinya, kerana bersama-sama dengan pegawai-pegawai Cina.Sekatan-sekatan penamaan adalah sebahagian daripada usaha kerajaan yang lebih luas untuk secularise Xinjiang, itulah Uighurs rumah kepada kira-kira 10 juta, orang-orang Turkik yang kebanyakannya ikut Sunnah Islam. Pegawai atasan termasuk Ketua Parti Komunis di Xinjiang telah secara terbuka mengatakan bahawa pemikiran Islam yang radikal telah menyusup di rantau ini dari Asia tengah, protracting pemberontakan berdarah, tahun-long yang meragut ratusan ribu nyawa.


Ulama berkaitan kerajaan dan pegawai-pegawai tinggi, termasuk Presiden Cina Xi Jinping, telah mendesak kerajaan tempatan untuk mengasimilasikan mereka minoriti Islam ke dalam budaya Cina Han majoriti lebih baik, dan banyak etnik dasar hard-liners telah decried satu trend apa yang dipanggil "Arabization" mempengaruhi umat Islam di China 21 juta.


Selain daripada larangan mengenai nama-nama Islam, pegawai-pegawai tempatan Xinjiang pada masa-masa, mempunyai, amat digalakkan atau dilarang tudung Islam, manakala commentators berkaitan kerajaan telah dipanggil untuk mengharamkan Masjid dengan kubah atau gaya seni bina Timur Tengah yang lain.


Uighur Kumpulan aktivis dan hak asasi manusia mengatakan bahawa pemikiran radikal tidak pernah telah memperolehi daya tarikan secara meluas, tetapi sekatan agama bersuara akan besarnya didorong oleh kitaran radikal dan keganasan.


Nama-nama yang tersenarai di dalam dokumen kerajaan yang disebarkan oleh Kumpulan Uighur termasuk beberapa berkaitan dengan tokoh-tokoh sejarah, agama dan politik dan beberapa nama tempat.


"Imam," '' Haji,"'' Turknaz," '' Azhar"dan"Wahhab"berada pada senarai, kerana"Saddam,"'' Arafat," Madinah "dan"Cairo."


Panggilan penghakiman mengenai nama dianggap "terlalu agama" akan dibuat oleh pegawai-pegawai kerajaan tempatan, menurut Radio Asia percuma, Perkhidmatan radio dibiayai oleh U.S. yang mula-mula dilaporkan arahanSebagai contoh, "Mehmet," versi Turkik secara meluas dilihat "Muhammad," dianggap "arus perdana" di Xinjiang dan mungkin dibenarkan, RFA dilaporkan.


Dilxat Raxit, jurucakap untuk luar negara World Uighur Congress aktivis Kumpulan, dipanggil arahan penamaan satu dasar yang berfaedah "sikap bermusuhan" terhadap Uighurs.


"Han ibu-bapa yang memilih nama-nama Barat dianggap bergaya tetapi Uighurs perlu menerima peraturan-peraturan Cina atau kalau boleh dituduh sebagai pemisah atau pengganas," kata Raxit. --AP
Loading...
loading...

0 Response to "TERKINI: Kerajaan China Haramkan Penggunaan Nama "Muhammad" Di Wilayah Xinjiang "

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close