KEJAM: Pekerja Asing Negara Kita Berebut Beli Daging Kucing Dijual RM 12 Seekor

loading...

KEJAM: Pekerja Asing Negara Kita Berebut Beli Daging Kucing Dijual RM 12 Seekor


Permintaan tinggi daripada pekerja asing terutamanya warga Vietnam dan restoran makanan esoktik menjadikan daging kucing kini mampu dijual RM12 seekor di pasaran gelap, lapor Harian Metro.

Laporan itu menyatakan wartawan akhbar berkenaan telah menjejaki seorang lelaki warga Indonesia yang dikenali sebagai Ruslan dilaporkan menyediakan perkhidmatan mencari dan melapah daging kucing untuk dijual.

“Saya biasa menjual daging kucing kepada pekerja asing terutama warga Vietnam di tapak projek kerana mereka sememangnya meminati daging haiwan itu.

“Ada juga pemilik kedai makan menempah daging kucing untuk dijadikan makanan eksotik tapi tidak pasti di mana premis mereka.

“Jual daging ini tidak boleh nak promosi pada semua orang kerana hanya individu tertentu sahaja boleh beli takut nanti ada yang marah atau ambil tindakan,” katanya.

Sementara itu, Jabatan Perkhidmatan Veterinar mendakwa kegiatan menjual dan memakan daging kucing adalah perbuatan yang tidak melanggar undang-undang.

“Ia tidak menjadi kesalahan kerana ia tidak tertakluk kepada mana-mana undang-undang.

“Mengikut Akta Binatang 1953, adalah tidak salah perbuatan seperti itu dilakukan sekiranya untuk penyediaan makanan,” kata jurucakap jabatan itu.
Sumber: Harian Metro
Loading...
loading...

0 Response to "KEJAM: Pekerja Asing Negara Kita Berebut Beli Daging Kucing Dijual RM 12 Seekor"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close