TERKINI: KOREA UTARA Tembak Peluru Berpandu Pemusnah Jarak Jauh Ke RUSSIA

loading...

TERKINI: KOREA UTARA Tembak Peluru Berpandu Pemusnah Jarak Jauh Ke RUSSIAKorea Utara dengan sengaja memusnahkan peluru berpandunya sendiri semasa satu ujian peluru berpandu hujung minggu lepas kerana khuatir tidak sengaja menembak ke arah Rusia, laporan-laporan media Korea Selatan.


Economy Daily Seoul berkata roket yang ditembak itu tersasar 48 kilometer dari tapak pelancaran sebelum Korea Utara membuat keputusan meletupkan misil tersebut.


"Jika peluru berpandu balistik yang terbang ke rantau timur laut tidak gagal, ia mungkin menuju ke titik pelabuhan atau suatu wilayah Rusia," laporan akhbar tempatan.


lelaki di korea utara melihat berita pelancaran misil ke russia"Oleh sebab tersasar, Korea Utara dengan sengaja memusnahkan peluru berpandu mereka."

Korea Utara menembak peluru berpandu pada hari Sabtu, walaupun amaran-amaran berulang dari AS menghentikan program ujian nuklearnya.

Korea Selatan dan pihak berkuasa AS mengesan pelancaran peluru berpandu balistik tetapi pada mulanya percaya ia telah gagal dalam pesanan pendek.

Satu sumber memberitahu akhbar itu ujian peluru berpandu Korea Utara biasanya menyasarkan mendarat dalam di lautan. Ujian ini , bagaimanapun, ditembak dalam arah bertentangan.

Satu peluru berpandu balistik memasuki wilayah Rusia dari semenanjung Korea akan mempunyai potensi seterusnya menyulitkan satu telah pun menjadi keadaan diplomatik tegang antara AS, Korea Utara, Rusia dan China.

Manakala Presiden AS Donald Trump telah bercakap keras dengan Kim Jong Un Korea Utara, dia juga berlumpur oleh keadaan di Syria dan satu perhubungan semakin rumit dengan Vladimir Putin Rusia.


Supreme Commander Kim Jong Un menyelia tenteranya

China telah juga melahirkan kebimbangan-kebimbangannya tentang sistem pertahanan peluru berpandu AS diperkenalkan di Korea Selatan sebagai respons keatas ujian peluru berpandu berulang Korea Utara.

Beijing telah mempertikaikan AS kerana menggunakan sistem Terminal High Altitude Area Defense menyibuk wilayahnya , bagaimanapun, Amerika terus menyorongkan di dengan penempatan.

"Kami akan dengan tegas ambil langkah perlu mempertahankan kepentingan kita," Jurucakap Kementerian Luar Negeri Cina Geng Shuang kata minggu ini.
Loading...
loading...

0 Response to "TERKINI: KOREA UTARA Tembak Peluru Berpandu Pemusnah Jarak Jauh Ke RUSSIA"

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close