TERKINI: Turki HARAMKAN Semua Rancangan Realiti TV Berunsurkan MAKSIAT Dengan Kadar KECEMASAN!

loading...

TERKINI: Turki HARAMKAN Semua Rancangan Realiti TV Berunsurkan MAKSIAT Dengan Kadar KECEMASAN! 


Turkey telah mengharamkan dan menyekat semua rancangan realiti TV berunsurkan maksiat seperti "dating game". Hal ini dibuat untuk melindungi kanak-kanak daripada terpengaruh dengan anasir yang merosakkan ini, perkara ini telahpun disenaraikan di dalam undang-undang media Turkey

"Dalam servis Perkhidmatan penyiaran televisyen dan radio, program yang seperti individu akan diperkenalkan satu sama lain bertujuan untuk mencari rakan atau mencari pasangan... tidak dibenarkan," kata kenyataan Warta rasmi Turki, yang menerbitkan undang-undang baru.

Laporan bahawa Turkey mungkin haramkan rancangan realiti mencari jodoh pada bulan Mac, ketika Numan Kurtulmus Turki Timbalan Perdana Menteri berkata bahawa: 

"terdapat sesetengah program realiti TV dari jenis ini boleh menyebabkan kesucian dan kehormatan sesebuah keluarga rosak."

"Kami bekerja sekuat mungkin dan kami akan melaksanakan dasar InsyaAllah, dalam masa terdekat, kami berkemungkinan besar akan mengatasi masalah ini secepat mungkin dengan kadar KECEMASAN!,"berkata, menambah" InsyaAllah, kami akan memenuhi permintaan masyarakat ini. "

Pada 2016, Majlis tertinggi Radio dan televisyen agensi kerajaan yang memantau dan sekatan program, Turki berkata bahawa ia telah menerima beberapa aduan 10,691 tentang program aturcara dating.

Dalam sebuah decree berasingan dikeluarkan pada hari Sabtu, Turki melepaskan kira-kira 4,000 penjawat awam, termasuk ahli akademik 500, serta lebih 1,000 anggota tentera Turki.

Menurut Reuters, sesetengah 120,000 orang dari pelbagai profesion sudah dipecat di Turki selepas rampasan kuasa Singkir, dan lebih daripada 40,000 telah ditangkap.

Pengharaman pertunjukan dating datang pada hari yang sama seperti maklumat dan kuasa teknologi komunikasi (BTK) Turki berkata ia adalah menyekat Wikipedia dengan suatu perintah pentadbiran.

Menurut media Turki, ensiklopedia dalam talian gagal untuk menghapuskan apa yang pihak berkuasa dipanggil kandungan menggalakkan keganasan dan menuduh Ankara membantu pelampau.

"Akses kepada maklumat adalah hak asasi manusia. Orang-orang Turki, saya akan sentiasa berdiri dengan anda untuk memperjuangkan hak"pengasas Wikipedia, Jimmy Wales tweeted sebagai tindak balas.

Larangan itu segera melahirkan sendiri Laman Wikipedia yang digelar: '2017 block Wikipedia di Turki.'

Pihak berkuasa Turki diberi kuasa untuk mengeluarkan apa-apa dekri di bawah keadaan darurat yang telah dimulakan selepas rampasan kuasa tentera yang gagal di negara ini daripada 15 Julai 2016. Ia telah dilanjutkan beberapa kali.
Loading...
loading...

0 Response to "TERKINI: Turki HARAMKAN Semua Rancangan Realiti TV Berunsurkan MAKSIAT Dengan Kadar KECEMASAN! "

Post a Comment

facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close